Ветото на президента върху актуализацията на бюджета дава втори шанс да коментираме каква актуализация искаме. Ние сме твърдо за актуализация, но имаме сериозни различия с предложеното от финансовия министър и премиера.

Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР, като бе категоричен, че въпросът е не дали актуализацията е нужна, а какво точно трябва да бъде тя.

При срещите си с президента Димитров и председателят на КТ „Подкрепа” по-скоро са искали той да поиска повече информация и прозрачност, а не да стигне до налагане на вето, посочи Димитров. Той добави, че ако ветото не бъде отхвърлено и бюджетът не бъде актуализиран, това ще доведе до невъзможност определени системи да функционират.

Според президента на КНСБ е много вероятно, ако не бъдат овладени от сега многото социални конфликти и напрежение, които се очакват през есента и зимните месеци, да се стигне до тежки протести, стачки и в крайна сметка съвсем скорошни нови предсрочни избори.

Синдикатите продължават да настояват за „истински социален пакет в размер на 150 млн. лв.”, ориентиран към най-уязвимите групи, към работещите бедни, към пенсионерите и към хората, които наистина очакват подкрепа от държавата в тежките месеци, които предстоят до края на годината.

„Виждаме възможност тези, които трябва да отговорят на ветото да намерят сили в себе си и да чуят нашия глас”, посочи Димитров.

Актуализацията на бюджета ще бъде първа точка и на Съвета за тристранно сътрудничество в четвъртък, който се подновява след като още през април работодателите го напуснаха заради „поправката Янев”.

КНСБ счита, че трябва да се отделят още 30-40 млн. лева по различните министерства, като например около 9.5 млв за МОН, за да се гарантира увеличението на заплатите в размер на 18 -23%, договорено между синдикатите и министерството.