Първата дама на САЩ Мишел Обама предизвикала възмущение в Саудитска Арабия, след като не покрила главата си с шал, съобщава The Telegraph. Тя придружи съпруга си Барак Обама, който съкрати визитата си в Индия и отиде в Рияд, за да отдаде почит след смъртта на крал Абдула.

Мишел Обама е била облечена консервативно с черен панталон и дълго сако. Дрехите й били широки и покривали ръцете й, но главата й не била покрита.

На жените в Саудитска Арабия е забранено да се появяват на публични места с непокрити глави и повечето саудитки носят никаб (бел. ред. част от традиционното облекло на мюсюлманските жени, което покрива лицето изцяло и остава само тесен процеп за очите).

Стотици саудитци публикуваха в туитър съобщения с хаштаг „# Мишел_Обама_Неприлична", за да изразят неодобрението си към решението й да не спазва саудитските обичаи.

По информация на Washington Post над 1500 съобщения с хаштаг били публикувани в туитър, повечето, от които изразявали неодобрение. Някои подчертавали, че първата дама на САЩ през 2010 г. покрила главата си в шал в Индонезия, която също е преобладаващо мюсюлманска държава.

Мишел Обама е била застанала малко зад съпруга си по време на посрещането им от официалните лица на Саудитска Арабия. Някои от членовете на саудитската делегация се здрависали с нея, а други само й кимнали с глава. Ислямът строго забранява мъж да докосва друга жена.