Китайските власти обмислят да премахнат смъртното наказание за някои престъпления, съобщи СиЕнЕн, като се позова на агенция Синхуа.

Става въпрос за престъпления, свързани предимно с финансови и икономически нарушения.

Очаква се тази седмица Националният народен конгрес на Китай да обсъди поправка в наказателния закон на страната, въз основа на която 13 нарушения ще бъдат извадени от списъка с 68 престъпления, които в момента се наказват със смърт. Ако подобна поправка бъде приета, тя ще е осмото изменение в Наказателния закон на Китай, който действа от 1997 година.

Китай е държавата, в която се екзекутират най-много хора в света.
По данни на правозащитната организация Амнести Интернешънъл всяка година в страната се екзекутират повече хора, отколкото всички останали страни в света взети заедно.

Точният брой на изпълнение смъртни присъди е държавна тайна. Въпреки това според организацията убитите по този начин са хиляди. Китай е подложен на непрестанни критики от страна на международни организации заради налагането на смъртни присъди.

През последните години страната предприе мерки за ограничаване на този вид наказание. Като част от тях беше изискването Върховният китайски съд да преразгледа всички смъртни присъди, преди те да бъдат изпълнени.