До февруари България ще може да започне да погасява заема за германските мотриси, съобщи в Брюксел министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР.

Той обясни, че дотогава на кредиторите ще бъдат предложени поне два варианта за погасяване на задълженията. При първия ще очакваме резултата от бърза стартирана процедура по приватизация на БДЖ "Товарни превози". Вторият вариант е очакваме да подпишем заемното споразумение със Световна банка, заяви Московски.

Бих искал да успокоя кредиторите, да им дам гаранция, че всички тези непопулярни, болезнени мерки, които провеждаме в момента, са с цел оздравяване на компанията и довеждането й до състояние, в което да може да започне да си изплаща задълженията, увери той.

Според него съкращаването на служителите в железниците е неприятно и те не са виновни за тежкото състояние на БДЖ. Упрекът ми обаче е към синдикатите, които много добре знаят, че има реален риск от фалит, допълни той.

Министър Московски е в Антверпен, където участва в дискусии с Европейската комисия за финансирането на бъдещи инфраструктурни проекти.

Утре той заминава за Берлин, където ще преговаря на политическо ниво за отсрочка от няколко месеца, в която да не се пристъпва към изземане на активите.