След като цяло лято предупреждавах, че приемането на наредбата се бави, тя изненадващо влезе в сила със старта на отоплителния сезон.
Моето притеснение продължава да бъде, че Министерство на икономиката и енергетиката сменя радикално начина на изчисление на сметките за парно, без да обясни на хората как промените ще се отразят на сметките им.

Това заяви столичният кмет Фандъкова, след като по-рано днес министърът на икономиката Стойнев я обвини, че политизира въпроса.
На свой ред обаче, тя също призовава министъра да не политизира въпрос, който се отнася до сметките на хората.

Веднага след като Наредбата беше публикувана, възложих на проф. Калоянов от Техническия университет и неговия екип да направят изчисления как се променят сметките с новата методика на базата на реални абонати, коментира още Фандъкова.

Моите предложения за промени в наредбата са известни. Внесох ги м МИЕ още през март. Това са предложения на експерти от Техническия университет, ръководени от проф. Калоянов. Те са насочени към по-голяма яснота и възможности за реално измерване на процента сградна инсталация. Промяната на метода на изчисление на сметките е предложение на Министерство на икономиката и енергетиката.

Ако са верни думите на министър Стойнев, че аз съм събирала сметките, то тогава министърът ги изчислява.
Топлофикация става общинско дружество в края на 2010 г. За този период трупането на нови задължения е сведено до минимум. Само за 2013 г. „Топлофикация София" е превела по сметките на „Булгаргаз" 434 млн. лв. В момента „Топлофикация София" дължи 80 млн. лв. на „Булгаргаз". В същото време „Топлофикация София" има да получава от НЕК - 35 млн. лв. Факт е, че Топлофикация има задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 365 млн. лв. Те обаче са натрупани преди държавата да направи дружеството 100% общинска собственост. Затова трябва да се търсят съвместно решения, призовава столичният градоначалник.