Руският външен министър Сергей Лавров заяви в телевизионно интервю, че другите държави не трябва да поучават Русия как да действа, предаде ИТАР-ТАСС.

Според него, по-правилно е в случая да се преговаря и той цитира изказването на руския президент Владимир Путин.

Той критикува политиката на властите в Украйна по отношение на проруските сепаратисти. По думите му, Киев обвинява всички, само не и себе си и отказва "да преговаря с всеки, който не признае преврата им от февруари, а тези хора искат законните им права да бъдат уважавани".

Украинският президент Петро Порошенко обеща армията да не навлиза в градовете и да не бъдат застрашени цивилните - каза Лавров. - Но вие видяхте с очите си какво се случва."

Все още и Киев, и Западът обвиняват Москва, че стои зад сепаратистите и ги снабдява с оръжие. Обвиненията се засилиха след катастрофата с малайзийския самолет. Москва пък "отговори" със същите обвинения към Киев.

По отношение на катастрофата, Лавров заяви, че трябва да се проведе пълно разследване, което да "отвори очите" на международната общност за лъжите на Украйна. Той увери, че Москва няма да пречи на разслдването и ще демонстрира добри маниери и добра воля, въпреки "отсъствието на таките при нашите западни партньори".