Новоназначеният ръководител на Конституционния съд в Турция заяви, че страната се нуждае от нова конституция, съобщава „Ройтерс". Той призова политическите партии да постигнат консенсус по въпроса.

Настоящата конституция на Турция е създадена при преврата през 1980 г. и въпреки че е преработвана, все още носи белезите на своите военни автори. Миналите усилия за одобрение на нов текст се провалиха заради разногласия по някои въпроси, включително преминаване на страната към президентска система.

Премиерът Ахмет Давутоглу този месец заложи нова конституция в маниферста на партията си за изборите през юни, давайки ясно да се разбере, че той подкрепя действията към предоставянето на изпълнителната власт в ръцете на президента, каквито са желанията на президента Ердоган.

Най-голямата амбиция на Ердоган е по-силна президентска система като в САЩ или Франция. Опозицията също иска нова конституция, но се страхува, че може да бъде дадена твърде много власт в ръцете на авторитарен лидер.

„На нивото на икономическо и политическо развитие, което страната ни е достигнала, новата конституция се очертава като една неизбежна необходимост", заяви председателят на Конституционния съд Зюхтю Арслан.

„В този нов конституционен период, може би е необходимо политическите субекти да преразгледат максималните си искания и дори да направят крачка назад от техните позиции", заяви Арслан в своята първа публична реч. Той не спомена въпроса за президентската система.

Изборът на Зюхтю Арслан от членовете на съда през февруари бе одобрен от Ердоган и правителството на Давутоглу.

Между неговия предшественик Хашим Кълъч и Ердоган няколко пъти имаше сблъсъци. През февруари той предупреди, че съдебната система може да стане „инструмент за отмъщение" за политици, след като подкрепяни от правителството кандидати затегнат хватката си върху ключови съдилища.