Има лек намек, че сирийската криза може да се разреши чрез политически средства. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

Сега можем да кажем, че се вижда възможност за разрешаване на сирийската криза чрез политическо решение", каза той по време на церемония на Московския международен модел на ООН.

С посредничеството на Русия от януари насам в Москва се проведоха няколко кръга от преговори между сирийското правителство и опозицията. Сирийският посланик в ООН описа съгласувания план от 10 точки като пробив и подчерта, че следващата среща може да се проведе в Ню Йорк през май.

Лавров поясни, че повечето неща са свършени благодарение на факта, че Русия и Китай успяха да блокират неразумни решения във връзка с кризата в Съвета за сигурност на ООН.

„И благодарение на руско-китайското вето ние успяхме да спрем Сирия да се превърне като Либия, където правителството падна", добави руският дипломат.

През 2013 година Москва и Пекин използваха правото си на вето в Съвета за сигурност, за да блокират подготвяна от САЩ резолюция на ООН, която да изчисти пътя за въздушна кампания в Сирия.

През март 2011 година Русия не използва правото си на вето, за да блокира интервенцията в Либия.