Държавните глави на страните от съюза на южноамериканските държави (УНАСУР) отправиха предупреждение срещу присъствието на чуждестранни войски в региона в заключителната си декларация на срещата в аржентинския град Сан Карлос де Барилоче, предаде АФП.

В документа се казва, че присъствието на чуждестранни военни сили заплашва суверенитета и териториалната цялост на южноамериканските страни, както и мира и сигурността в региона.

Извънредната среща на върха на УНАСУР беше свикана, за да намери решение на регионалната криза, провокирана от споразумението между САЩ и Колумбия, предоставящо на Вашингтон достъп до седем колумбийски военни бази.

Участниците в срещата възложиха на Съвета за отбрана на Южна Америка да разработи мерки за укрепването на доверието и безопасността в региона.

Боливийският му колега Ево Моралес стана инициатор на заключителната декларация против присъствието на чуждестранни войски в Южна Америка. Участниците обаче отхвърлиха идеята му достъпа на американски войски до колумбийските бази да бъде решен с общорегионален референдум.

Кубинският лидер Фидел Кастро обвини Вашингтон, че се опитва чрез споразумението с Колумбия да ликвидира революционното правителство на Уго Чавес и да постави Латинска Америка под контрола на своите войски.

 

В състава на УНАСУР влизата 12 страни от Южна Америка: Аржентина, Боливия, Бразилия, Венецуела, Гаяна, Колумбия, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай, Чили и Еквадор.