След 3-часово заседание Експертният екологичен съвет към Регионална инспекция по околна среда и води-София е дал положително становище за Специализирания подробен устройствен план на „Туристическа и ски зона Алеко", част от парк „Витоша".

Това е станало след разглеждане доклада за Екологична оценка и Оценка за съвместимост на плана.

Подробният устройствен план обхваща територия от 153 хектара, което е 0,6 % от общата площ 27 360 хектара на парка.

Той предвижда подмяна на съществуващите 9 лифта със същия брой и по същите трасета, но с нов капацитет от 7'300 души на час.

Въпросните съоръжения ще обслужват 17 500 метра писти, маркирани и обезопасени, съгласно европейските изисквания.

От „Витоша ски" подчертават, че в предвидената технология за заснежаване с изкуствен сняг не се използват химикали.
За целта ще се изгради и водоем, който освен за тази цел ще се използва и за гасене на пожари, тъй като в момента такъв няма.

Припомняме, преди седмица еколози и природозащитници се обявиха против плановете за „Туристическа и ски зона Алеко", изнасяйки редица извършени нарушения и прогнози за бъдещо нанасяне щети на Витоша.

От „Витоша ски" в същото време изтъкват, че в Плана за управление на Природен парк Витоша се насърчава обособяването на зони за ски-обучение, екстремни ски и сноуборд, възстановяване на системата за изкуствен сняг и изграждане на водоем.
Допуска се обособяване на ски зона от 205 хектара, обхващаща „съществуващите използвани и изоставени ски писти и безлесни територии".

Представеният проект, одобрен от РИОСВ, изпълнява стриктно изискванията на Плана за управление на ПП Витоша.

От „Витоша ски" определят становището на еколозите като „голословни критики" и гарантират, че направят всичко възможно разрухата на Витоша да спре и ако проектът бъде приет от Столична община в най скоро време ще бъде изградена модерна и добре уредена зона за спорт и отдих.