Кампания в Германия, инициирана от вътрешния министър, провокира гневните реакции на мюсюлманската общност в страната, съобщава Ройтерс.

Става въпрос за създаването на гореща телефонна линия, на която близки на лица, съмняващи се, че те са се присъединили към радикални ислямски или терористични организации, може да сигнализират. Кампанията ще включва и разпространяването на плакати, изобразяващи „изчезнали" хора, като посланието е, че лицата, станали част от подобни мрежи, буквално изчезват за близките и роднините си, променяйки радикално живота и същността си.

По план на германските власти инициативата трябва да влезе в сила от 21 септември. Постерите ще бъдат с надписи на турски, арабски и немски език.
На един от тях „близък" на „изчезнал" споделя: „Това е моят брат Хасан. Той ми липсва и вече не мога да го позная. Напоследък става все по-усамотен. Притеснявам се, че ще го изгубя напълно заради религиозния му фанатизъм и присъединяването му терористични групи".  След това плакатът продължава с призива: „Ако и вие чувствате нещо подобно, не се колебайте да се свържете с информационния център".

Мюсюлманската общност в Германия реагира остро на подетата от властите кампания. На мюсюлманите винаги се гледа като на потенциална заплаха, заяви Айдан Оезогуз.

По официални данни в Германия живеят над 4 милиона мюсюлмани. Притесненията, че страната е убежище за много бъдещи терористи, се засилиха сериозно след като разследванията на атентатите в Ню Йорк през 2001 г. показаха, че трима от атентаторите са се обучавали в Хамбург.