Държавата в никакъв случай не трябва да се нагърбва с нови заеми, нито пък служебният кабинет да получава правомощия за това. Това заяви в Кърджали вицепремиерът в оставка Даниела Бобева, цитирана от БГНЕС.

По думите й няма причини държавата да тегли кредити, тъй като финансово-икономическото състояние на страната в момента не налага извънредни мерки. Според Бобева е необходимо всички правителства да се придържат към строга фискална политика. Вицепремиерът обаче не коментира идеята на президента Росен Плевнелиев да се дадат нови правомощия на служебния кабинет.

По казуса с КТБ Бобева заяви: "Работила съм 11 години в БНБ, но съм в неплатен отпуск от БАН и ще се върна там на работа. Познавам всички колеги в БНБ и за мен беше голям шок случващото се, преживях много тежко това. Единствено и само в правомощията на БНБ е да знае какво се случва с КТБ и в останалите банки, и да намира най-добрите начини за решаване на проблемите, а политиците и правителството могат да подкрепят решенията. В БНБ надзорниците си вършеха перфектно работата до месец май т.г., вярвам, че проблемът ще се реши."

Бобева даде за пример кризата около ПИБ, която беше преодоляна със съвместните усилия на банковите експерти, политическите сили и кабинета и подчерта, че нещата винаги се решават заедно, но по традиция дружно си създаваме проблеми.