Главното мюфтийство поиска да стане собственик на ямболския Безистен. В искова молба до Ямболския окръжен съд от Главното мюфтийство настояват сградата на Безистена и земята около нея да им бъдат предоставени, тъй като са били на мюсюлманската общност и са отнети по незаконен начин в началото на 20 век.

Сградата е паметник на културата и един от символите на Ямбол.

Според кмета на града Георги Славов документите за собствеността на Безистена са изрядни. През 1972 година той е обявен за паметник на културата, а през 2002 година става частна общинска собственост.

„Това, че Главното мюфтийство има някакви претенции, си е техен проблем. Поне аз, докато съм кмет, ще направя всичко възможно, за да не позволя някой да сложи ръка върху Безистена, той си е на Ямбол и трябва да си остане на Ямбол", категоричен е градоначалникът.

Той заподозря, че зад претенциите на Главното мюфтийство стои спечеления от Община Ямбол проект за обновяване на сградата на Безистена за над 3 млн. лева.
„Защо не дойдоха преди 2,3,5,10 или 20 години? Дойдоха сега, когато в един момент се разбра, че с тези европари Безистена ще бъде превърнат в много атрактивно място", коментира Славов.
Стана ясно и че проектът за обновлението на Безистена вече е стартирал.

Предстои по казуса да се произнесе съдът.