Министър Румен Петков посети Мемориала на Холокоста в Израел, информираха от пресцентъра на МВР. Той запали вечния огън на гроба, в който е пренесена пръст от шестте концентрационни лагери на смъртта и поднесе венец в памет на загиналите по време на Втората световна война

Българска делегация на Министерството на вътрешните работи, водена от министър Румен Петков е на двудневно посещение в Израел.

В Мемориала на Холокоста - исторически паметник на евреите, станали жертви през Втората световна война министър Петков разгледа и павилиона, където е илюстрирана историческата следа и най-ярката проява на обединените усилия на българския народ, изразил категорична и твърда позиция против депортирането на българските евреи през 1943 г.

Независимо от огромния външен натиск благодарение на управляващите, обществеността и Българската православна църква са спасени 50 хиляди български евреи в годините на Втората световна война.

Днес българската делегация, в която участват зам.-министър Бойко Коцев и главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев, се срещна с началника на полицията на Израел полицейски комисар и генерален инспектор Моше Каради.

Министър Румен Петков запозна домакините с реформата, която протича в българското Министерство на вътрешните работи - въпрос, който определено представлява интерес за израелската полиция в контекста на предстоящите им намерения в тази насока. На срещата са обсъдени и редица въпроси, свързани със сътрудничеството на двете страни в борбата с организираната престъпност и по-специално трафика на дрога, прекурсори и тежки форми на организираната престъпност. Дискутирани са и теми от взаимен интерес, набелязани са конкретни действия на оперативно сътрудничество.

Очаква се днес да бъде подписано и споразумение за сътрудничество, с което се създава необходимата правна рамка за по-нататъшно задълбочено взаимодействие на оперативно ниво.

В рамките на визитата е обменен и опита на институтите по Криминалистика и криминология на двете страни. С оглед по-доброто използване на техниката и научния потенциал е договорено засилване на сътрудничеството между двата научни института.