Общинските съветници в Пазарджик трябва да връщат неправомерно получени суми, съобщи Фокус, позовавайки се на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Финансовата инспекция е проверила периода от началото на 2012 до април 2014 година. Установено е, че през този период общински съветници са получили без правно основание възнаграждения, с което е причинена вреда на община Пазарджик.

От АДФИ с писма са уведомили всички 41 общински съветници, че до 10 април 2015 година трябва да възстановят сумите. По-голямата част от съветниците са възстановили доброволно дължимите суми, но някои не са сторили това в посочения срок.

На предстоящата общинска сесия на 28 май ще бъде предложено решение, с което задължава кмета на община Пазарджик да предприеме практически действия за събирането на дължимите суми и възстановяване на причинената вреда на община Пазарджик, съобразно отправените покани от АДФИ до общинските съветници, които не са възстановили доброволно сумите в размера, определен от нея.

Проверката на АДФИ започна след сигнал, подаден от двама юристи в Пазарджик - Валентин Табаков и Валери Стоянов, в който те посочват, че за времето от януари 2012 до април 2014 година има нарушаване на чл.34 ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и съветниците са получавали неправомерно с около 50% повече месечно трудово възнаграждение от посоченото в закона, или всеки общински съветник е получил с около 4 000 лева повече за работна заплата.

От АДФИ уточниха, че финансовата инспекция все още не е приключила и на този етап не могат да бъдат оповестени точните суми с начислените към тях лихви, които трябва да възстановят съветниците. От АДФИ уточниха, че до приключването на инспекцията няма да бъдат оповестени и имената на съветниците, които са възстановили доброволно неправомерно получените суми и на тези, които все още не са ги възстановили.