Гранични полицаи разкриха голямо количество контрабандни цигари, укрити в три камиона, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общото количество е над 1 500 мастербокса.

Снощи на ГКПП - Илинден служители от екипа за противодействие на нелегалната миграция и контрабандата на акцизни стоки извършили проверка на влизащ в страната товарен автомобил "МАН". По документи той превозвал морска сол, доставена от италианска фирма, а получател е пловдивска фирма. Превозвач на товара е софийска фирма. При направената справка се оказало, че влекачът е въведен за издирване в Шенгенската информационна система.

След проверката в чувалите е открито неустановено до момента количество и марка цигари без акцизен бандерол.

За случая е уведомен дежурен прокурор от ОП-Благоевград. По негово разпореждане полуремаркето и откритите в него цигари са съпроводени от служители на ГПУ - Гоце Делчев и предадени на митническо бюро - Гоце Делчев за последваща проверка и съхранение. Водачът на товарния автомобил 39-годишниоя В.И. е арестуван за 24 часа в ГПУ-Гоце Делчев.

По-късно, със съдействието на полицаи от РУП-Банско, в района на с. Елешница е задържан товарен автомобил „Даф", чийто собственик е софийската фирма. Той също пътувал по маршрута от Италия към Пловдив и по документи превозвал идентичен товар - морска сол в чували. Проверката обаче показала, че отново под морската сол умело е прикрито голямо количество цигари без акцизен бандерол.

Автомобилът и товарът са съпроводени до митническото бюро в Гоце Делчев за установяване количеството на контрабандните цигари. Шофьорът - А. П. на 43 г. от Перник, е задържан. В ГПУ- Гоце Делчев е задържан и собственикът на двата камиона 31-годишният А. Р. от София.

За незаконно пренасяните цигари без акцизен бандерол са уведомени гръцките гранични власти. Прогнозното количество от тези два тира, според предварителния оглед, е към 920 мастербокса.

Същевременно служители на Агенция „Митници" - Митница Югозападна са задържали още един тир, минал отново през КГПП- Илинден. Количеството контрабандни цигари в него е 800 мастербокса.

При проверка на камиона, пътувал от Гърция за България през ГКПП-Илинден митничарите установили, че вместо обявената стока „дървени трици" в камиона се превозват предимно цигари от марката „Ракел Слимс". Кашоните били покрити с тънък слой стърготини и пътували с български камион тип „гондола", специално предназначен за превоз на насипни товари.

Продължава работата по проверката и уточняването на точното количество контрабандни цигари, превозвани с трите тира, които в момента са в митническо бюро - Гоце Делчев.

Данните за успешните акции на граничари и митничари бяха оповестени по време на огледа в Гоце Делчев в присъствието на двамата вицепремиери и министри на вътрешните работи и на финансите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, директорите на Агенция „Митници" Ваньо Танов и на ОДМВР-Благоевград комисар Йордан Кочев.