Европейският парламент проведе вчера вечерта  дебат по внесение вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

След като изслуша упреците на евродепутатите по обвиненията, заради които бе внесен вотът, Юнкер призова критиците си "да не го обиждат". По отношение на проблема с избягване плащането на данъци, той заяви, че това е европейски проблем, а не само на неговата страна Люксембург.Той се обяви отново за хармонизиране на мерките за борба с този проблем и получи подкрепата на ЕНП.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент се обявиха срещу смяната на този състав на Комисията в момента, тъй като това ще доведе до нестабилност и ще отнеме месеци подбирането на нов екип.

Председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстад заяви, че оставка на комисията точно в момента, когато тече разследването, би било глупаво да се иска. Той заяви, че няма да подкрепи това искане и заяви, че най-важното е дебата са "тайните отношения между Найджъл Фарадж и Марин льо Пен.

Стивън Улф, член на "Eвропа на свободата и пряката демокрация" (и на партията на Фарадж, вносител на вота срещу председателя на ЕК), заяви, че "този грозен скандал" ще остави петно не само върху Юнкер, но и върху целия състав на Комисията. Той изрази съмнения, че плановете на ЕК за данъчните измами ще имат успех при това положение, тъй като доверието в тях вече е подкопано.

Габриеле Цимер, предадател на "Европейска обединена левица/Северна зелена левица" предупреди, че няма да позволи на бившия премиер на Люксембург да се измъкне лесно. Тя обаче не е убедена, че вотът е правилна стъпка в момента и предлага създаването на комисия, която да разследва отправените обвинения.

Ребека Хармс, съпредседател на "Зелените" също поиска да бъдат изяснени, преди да се вземе решение.

Полякът Ришар Легутко от "Европейски консерватори и реформисти" заяви, че Юнкер не е бил убедителен при защитата си.

Както съобщихме по-рано, гласуването ще се проведе в четвъртък.

Лявоцентристите вече обявиха, че ще подкрепят председателq.

Искането за вот на недоверие е входирано от Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" в Европейския парламент, която се води от лидера на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж.

Евроскептиците обвиняват Юнкер, който беше премиер на Люксембург близо две десетилетия, че е пряко отговорен за данъчни политики, които несправедливо са подпирали световни корпорации. Европейската комисия води разследване.

Но белгийският социалист Марк Тарабела определи инициирания от евроскептиците вот като „алиби". По думите му реалната цел на пакта между крайните Льо Пен, Фараж и Матео Салвини е да „срутят Европа".

За да успее вотът, критиците на Юнкер трябва да съберат 75 гласа. Това обаче за момента изглежда невъзможно и най-вероятно той ще запази поста си.