Пред препълнената зала в парламента, в присъствието на патриарх Неофит и предишните двама президенти, Петър Стоянов и Георги Първанов, държавният глава Плевнелиев се обърна към нацията.

Министрите от кабинета не бяха заради насроченото за този момент точно правителствено заседание.
То обаче отново се провали заради отсъствието на премиера в оставка, който е в болница. Въпреки това, министрите не уважиха речта на държавния глава.

Mинистрите "бойкотираха" речта на Плевнелиев
Още...

Един от най важните моменти, които се очакваше в обръщението му бе датата на изборите.

Не мога да допусна избори на Цветница и Великден или без ЦИК да има готовност за това, заяви Плевнелиев и обяви, че 12 май е датата, на която ще се проведат парламентарните избори. Той поиска добре подготвени избори и не по Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, каза той и пожела тези празници да ни просветлят.

Първата част на речта си той посвети на протестите, гражданите и причините те да са на улицата. Част от думите му сериозно могат да засегнат все още управляващите, тъй като „камъните бяха в тяхната градина".

Причините за протеста са неизпълнените обещания, заяви държавният глава и се обърна към протестиращите - вие вече променихте България. Не само правителството подаде оставка, и преди са падали правителства, вие променихте дневния ред.

Той коментира още, че хората негодуват от задкулисието и липсата на прозрачност. Той бе категоричен, че е огромен и дефицитът на недоверието.

Хората показаха, че в България има силно гражданско общество, заяви държавният глава. Протестиращите, по думите му, са показали, че искат да ги управляват честни хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре.
От водачите на протестите, по думите на президента, зависи дали гражданската енергия ще бъде съзидателна или разрушителна.

Държавният глава подчерта, че хората имат разнопосочни искания, намеквайки, че част от тях са неизпълними и дори вредни. Говори се за национализация, но това ще изгони инвеститорите, каза Росен Плевнелиев.
Той припомни, че и в тоталитарната Конституция е имало възможност за отзоваване на депутати, каквото е и едно от исканията на протестиращите.

Разчитам на мъдрост, подчерта той и призова да не се правят прибързани оценки за исканията на хората като крайно леви или крайно десни. Коментирайки още, че днес се гори знамето на ЕС и Конституцията, той призова за демократична култура.
Един мъдър човек беше казал - преди да горим Конституцията, добре е да я прочетеш, изтъкна Плевнелиев.

Той се обърна и към протестиращите с призиви за градивен диалог. Вие вече променихте България, категоричен е президентът. Според него трябва да се загърби противоборството.

Според него важните закони за страната трябва да се вземат от ново НС след изборите, което да е получило гражданската легитимност. Сегашният парламент, по думите му, също има работа - да приеме Закона за черноморското крайбрежие, закони за опазване на природните богатства, да се финализират законите за службите.
Помислете за промени в КСО, Закона за бюджета на ДОО и закона за бюджета за 2013, призова Росен Плевнелиев депутатите.
Той настоя ДКЕВР да продължи да работи. Хората трябва да знаят какво плащат и защо са се увеличили сметките им, заяви още Плевнелиев. Той призова за енергийна ефективност и енергийна либерализация.

През последните 23 години бяхме свидетели на много, изтъкна Росен Плевнелиев. България е преминала през много кризи, припомни той. Имали сме 7 ВНС, имали сме време на суспендиране на българската Конституция, припомни още Плевнелиев и обърна внимание на времената, когато партиите са били забранени.
Историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем, категоричен бе той.

По думите му само със законност ще излезем от кризата. Много път извървяхме, но и не малко постигнахме, доволен е президентът.

Президентът поиска в оставащото време да не се прилагат повече политически трикове, а повече политическа зрялост. В тези кризисни дни аз многократно призовах за политическа зрялост, припомни държавният глава. Популизмът според него е бързо средство за краткосрочни цели, но хората не искат популистки обещания.

Нека не се отклоняваме от пътя, настоя Росен Плевнелиев. Държавният интерес не е абстрактен, той е еманация на всичко, което ни обединява, допълни той.

Изборите според него са най-ефективният начин, по който хората да зададат дневния ред. Нека да демократизираме вътрешно-партийният модел, призова той и допълни, че гражданското общество трябва да бъде привлечено във вътрешно-партийните процедури и да участва в номинациите за различни листи и постове.

Днес България има исторически шанс да върнем доверието, да чуе какво иска гражданското общество, заяви още президентът. От президента хората очакват истината, а тя е, че не разполагаме с магическа пръчка, за да направим хората богати, заяви Росен Плевнелиев.
Богатството не се получава по думите му с магия, а с инвестиции.

Важни проблеми според него ще трябва да реши новото 42 НС - енергийна либерализация и енергийна ефективност, разрешаване на проблемите на младите семейства и младите безработни.

Трябва да се намерят решения на остри социални проблеми, трябва да се предприемат мерки срещу демографската криза, подчерта държавният глава. Ще трябва да се вземат решения и за здравеопазването, програма за МСП, които създават работни места.
Той настоя и за ефективно правораздаване.

От това какви лица ще влязат в следващия парламент и кабинет според него ще стане ясно дали исканията на протестиращите не са отишли напразно и дали няма да има нова ескалация на общественото недоволство.

Плевнелиев бе категоричен, че решения в последния момент дразнят. Трябва морал, трябва и електронно правителство, смята той. Само когато то заработи няма да се чака по опашки и няма да се плащат подкупи.
Електронното правителство, по думите му, ще е основа и за електронното гласуване, което ще изчисти мъртвите души и ще облекчи вота зад граница.

Граждански борд за свободни и честни избори ще заработи към служебния премиер, стана ясно още от думите на президента.

Служебният кабинет ще спазва законите и ще гарантира работата на институциите. Ключовата дума за периода до вота е стабилност, подчерта държавният глава.

Европа не е спряла, тя няма и да ни чака, отбеляза още президентът и коментира, че докато ние готвим избори, в ЕС ще се вземат важни решения и ние трябва да сме част от тези решения.

Живейте в мир помежду си. Това послание междувременно отправи патриархът на Българската православна църква Неофит на излизане от парламента.

Той подчерта, че ако това бъде чуто от протестиращите и ако намерим пътя, по който най-безболезнено и най-добре ще се постигне целта, тогава и протестите ще бъдат градивни и няма да се страхуваме за живота на никого.

Обичайте се един други и доколкото е възможно, живейте в мир с всички човеци", добави дядо Неофит.