Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България, съобщи Нова телевизия.

Най-сериозна е ситуацията в град Вършец, където поривите на вятъра достигат до 150 километра в час. В града няма ток, отнесени са и покриви на къщи.
В цялата община Вършец е обявено бедствено положение.

По-късно бедствено положение влезе в сила и на територията на Берковица и Враца, където много населени места са без ток, а поривите на вятъра са от над 20 м/с, предаде БГНЕС.

„Има проблеми и в Чипровци, Берковица и Дамяново. Проходът Петрохан е затворен за движение заради многото паднали клони. Прекъснато е и електрозахранването към яз. "Среченска бара" и има вероятност скоро да бъде спряна водата за Монтана и Враца. Екипите на ЧЕЗ и ВиК работят по отстраняване на проблемите. Обнадеждаващата новина е, че след полунощ се очаква стихване на вятъра." - заяви областният управител на Монтана Ивайло Петров.

В Берковица има и няколко пожара вследствие на запалени комини. Екипите на пожарната работят за погасяването им.
Няма пострадали хора.

По-късно беше съобщено, че проходът Петрохан е отворен.

По данни на Института по метеорология и хидрология при БАН към 20.00 снощи най-силен е бил вятърът с пориви от 20 метра секунда в градовете Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали. По върховете на планините очаквано вятърът е много по-силен. На връх Ботев и Черни връх скоростта му достига до над 40 метра в секунда.

За днес е обявен оранжев код за вятър и дъжд в областите Хасково, Кърджали и Смолян. По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология през нощта, през деня и през нощта срещу 1 февруари ще бъде дъждовно със сумарно количество 40-50 л/кв.м.