Бившият президент на Чехия Вацлав Клаус е известен със своя евроскептицизъм. Но сега Клаус стига по-далеч в критиката си към ЕС от всякога, като призовава Чехия да напусне незабавнo Европейския съюз.

На 7 октомври, седем месеца след като той напусна президентския пост, Клаус ще представи новата си книга, в която той призовава за радикални промени в политиката и икономиката на страната, отбелязва PressEurope.

Според бившия президент на Чехия ЕС засилва всички икономически и социални проблеми в страните-членки със своите свръхрегулации и също така убива националния суверенитет.

Клаус обвинява ЕС, че фундаментално е антидемократичен и че проектът за европейска интеграция се е провалил. Заради безкрайните регулации на ЕС, казва той, чешките политически партии са неспособни да извършват фундаментални промени в страната.

Единственият начин да се оправи тази бъркотия, отбелязва бившият президент, е да се напусне ЕС, цитиран от Радио Прага.

PressEurope коментира, че призивът на Клаус за напускане на ЕС звучи доста революционно, особено от човек, който като премиер на Чехия води инициативата за еврочленство през 90-те години на XX век и присъединяването на страната през 2004 година.

Неговото предложение за напускане на ЕС се приветства от евроскептичните в дясното пространство, включително Петр Мах, ръководител на Партия свободни граждани.

Припомняме, през уикенда британският премиер Дейвид Камерън обяви, че целта му е да предоговори радикално отношенията си с ЕС. Великобритания иска радикална промяна на връзките с ЕС и може да напусне основното европейско споразумение за правата на човека, изтъкна британският премиер в началото на конференцията на неговата Консервативна партия в Манчестър.

По думите му избирателите не харесват идеята за "все по-тесен съюз", която е един от ръководните принципи на ЕС и смятат, че общността е станала прекалено бюрократична и противопоставяща се на конкуренцията.

Социологическите проучвания са „на страната" на Камерън, като показват, че делът на британците, които искат страната им да напусне ЕС, е по-голям от дела на тези, които искат тя да остане в общността, макар че мнозина не са решили какво предпочитат.