Самият конкурс представлява един процеп и ниша, през която има възможност да получи публичност качественото написано, но неиздадено.

„Това е една възможност за раждането на автора", коментира проф. Ивайло Знеполски, председател на журито на конкурс „Развитие" за неиздаван български роман.

Припомняме, вчера станаха ясни шестте номинации от поредното 8-мо издание на конкурса.

Според Знеполски номинациите на 6-те романа и самият конкурс бележат „върха на тенденция за професионално узряване на пишещите, които се намират между аматьорството и професионализма."

Оценката на Ивайло Знеполски за тазгодишните номинации е, че се наблюдава едно укрепване на езика и дисциплиниране на фразата, въпреки че все още е доста силно влиянието на повествователни образи и модели, заимствани от телевизионните сериали и криминалната литература.

В номинациите са залегнали различни по жанр, стил и насоченост произведения.

От специфичния нов женски глас в литературата - гласът на Ваня Щерева, до едно модерно историческо четиво, каквото е „Ex oriente lux, От изток иде светлината" на Стефан Бакърджиев и фигурата на цар Фердинанд.

Към историята поглед обръща и творбата на Александър Джоганов - „Крачолов", посветена на поета Яворов и кръга „Мисъл".

На съвременна тематика е и романът на Йордан Бозушки - „Изкуството да ни се случват хубави неща", който без вайкания и оплаквания описва живота на българските работници в чужбина - Испания и Гърция.

Десислава Тодорова „Портрет на художника като млад" и  Волен Митев - „Добрият, лошият...и Мария" са съвременни четива, като вторият е едно криминале, написано с изключително добър стил, коментира още професор Знеполски.