ACTA създава условия за полицейщина в интернет. Това мнение изразиха от сдружението на независимите интернет доставчици във връзка с международното търговско споразумение за борба с фалшификациите.

С ACTA се създава възможност за нарушаване на основни човешки права на гражданите, заяви адвокат Светослав Димитров, изпълнителен директор на сдружението. Той подчерта, че споразумението е било подписано от страната ни, без да е имало обществено обсъждане.

Нещо повече, по думите на юриста представителите на българската държава, които в момента коментират документа, не са много добре запознати със съдържанието на споразумението. Той изтъкна, че техните становища се разминават с оригиналното съдържание на документа.

Адвокатът обясни, че българският превод на споразумението, който беше разпространен в интернет има разминавания с оригиналния.

Димитров съобщи още , че именно поради липсата на обсъждане и дебати около ACTA, докладчикът по споразумението към европейската комисия е подал оставка, изтъквайки, че не иска да участва в този фарс.

„Ние също не искаме да участваме в документ, който би създал фарс в интернет средата.", подчерта той. „Основният проблем за нас е, че се опитват да ни внедряват задължения, които не са типични за доставчиците на интернет услуги - за блоговете, за търсачките", поясни юристът.

По думите му, споразумението вменява отговорност на доставчиците да проследяват трафика и информацията в глобалната мрежа и да я предоставят на носителите на авторски права, в случай че има съмнения, че правата им са нарушени.

Нашите членове са за защита на всички права, но са против това носителите на тези права да прехвърлят отговорността към трети страни, които не са включени в търговски отношения.

Димитров изтъкна че в момента българските марки и носителите на авторски права имат много добра законодателна защита. По думите му всеки праводържател би могъл да защити правата си, стига да го поиска.

От сдружението бяха категорични че споразумението ACTA нарушава правата на крайния потребител. Дори най-простото теглене на музика и филми от торент сайтове би могло да бъде обект на преследване.

Със ACTA изчезва презумцията за невинност. Потребителят може да бъде санкциониран само на база съмнения без доказателства", подчерта Димитров. По думите му, тъй като текстът на договора е изключително обобщаващ, биха могли да се случат всякакви злоупотреби. Презумпцията на ACTA е всички да са виновни и следени.

„Потребителят може да бъде жертва на най-различни злоупотреби от страна на всякакви организации, които са решили да защитават интересите на носители на авторски права.", поясни той.

„ACTA отнема правата на потребителя като потребител и като гражданин. С ACTA може да попаднете на хипотеза на извършено престъпление, без дори някой да е извършил разследване и да има доказателства.", заяви Страхил Иванов, председател на Управителния съвет на сдружението.

Друг проблем по думите му, който създава ACTA е, че анонимността в интернет изчезва напълно.

Адвокат Димитров изказа съмнение в самото реализиране на споразумението в сегашния му вид. По думите му необходимите инвестиции в хардуер, софтуер и човешки ресурс за подобен вид следене биха възлизали на стотици милиони евро и то само за България.

На практика идеята на ACTA няма как да се реализира. Интернет не подлежи на подобен тип регулация и контрол, изтъкнаха от сдружението. От там допълниха още, че ако все пак страната ни реши да приеме окончателно споразумението, ще трябва да промени и законодателството си.

В този смисъл от доставчиците на интернет услуги изтъкнаха и изключително опасния характер на договора, който има сила да променя националното законодателство.

„Очевидно има световни интереси да се налага контрол върху интернет пространството", посочи в заключение Страхил Иванов.

Припомняме, че икономическият министър Трайко Трайков заяви по-рано днес, че подписът на България под споразумението срещу фалшифицирането АСТА е под условие.