Избирането на 22 февруари на Беджет Пацоли за президент на Косово е неконституционно, обяви Конституционният съд на Косово, предаде БТА.

Пацоли бе избран по неконституционна процедура, реши съдът, който бе сезиран от основните опозиционни партии в Косово.

За момента не е ясно ще доведе ли решението на Конституционния съд до оставка на Пацоли или до свикване на нова процедура в парламента за избор на държавен глава, коментира Ройтерс.

Предишният президент на Косово Фатмир Сейдиу подаде оставка през септември миналата година, след като същият Конституционен съд постанови, че той нарушава конституцията, като съвместява президентския пост с поста на партиен лидер.

В своята жалба до съда опозицията твърди, че след като е положил клетва като президент, Пацоли е гласувал и като партиен лидер за новото правителство на премиера Хашим Тачи. Освен това председателят на парламента Якуп Красничи твърди, че премиерът и негов коалиционен партньор Хашим Тачи е подкупил депутати от Демократичната партия на Косово (ДПК), за да гласуват за Пацоли.

Припомняме, в началото на месец февруари бе подписано коалиционно споразумение.

Според договора за президент на Косово бе определен Баджет Пацоли, чиято партия освен президентския пост получи и вицепремиерско място, както и четири министерски кресла.

В замяна Хашим Тачи запази премиерската си позиция, а неговата партия получи в новия кабинет осем министерски поста.

Сърбите в новото правителство в Косово се сдобиха с трима министри. Отделилата се листа от най-старата косовска албанска партия на покойния първи президент Ибрахим Ругова, начело с неговия син Укаш, ще има и един представител в новото правителство в Прищина.

Беджет Пацоли придоби скандална слава през 90-те години на миналия XX в., когато станаха неговите бизнес отношения с тогавашния руски президент Борис Елцин. Това му позволи да спечели „сладка поръчка" за ремонт на Кремъл за 450 млн. долара.

Тесните връзки на Пацоли с Москва и го обвиняват, че е влязъл в политиката само с цел укрепване на неговата бизнес империя.

Заради „делото Mabetex" по-късно в Швейцария беше арестуван Павел Бородин, който беше на ръководен пост в президентската администрация по време на управлението на Борис Елцин, а сега е начело на съюзната държава Русия и Беларус.

По същата причина - заради тесните си връзки с Москва, Пацоли, пише Ройтерс, далеч не е най-популярният политик сред 2-та милиона косовски албанци: по време на войната Русия подкрепи сръбския президент Слободан Милошевич и до момента не е признала независимостта на Косово.

Новият стар премиер на Косово Хашим Тачи, който е начело на Демократичната партия на Косово, основана като политическото крило на Армията за освобождение на Косово /АОК/, разчита в парламента на подкрепата не само на Алианса за ново Косово на Пацоли, но и на двайсетина депутати от етническите малцинства, включително и сръбското.

Тежък удар по имиджа на премиера Тачи и на цяло Косово нанесе публикуваният наскоро доклад на Съвета на Европа, в който АОК и самият Тачи бяха обвинени в отвличания на хора, трафик на наркотици и контрабанда на човешки органи.