Руският президент Владимир Путин е дал устни препоръки в партийните предизборни листи да не бъдат допускани бизнесмени от първата петдесетица на списъка с най-богатите руснаци, публикуван от руското издание на списание "Форбс".
Съдейки по борбата за места в листите ръководствата на основните партии следват тези препоръки, пише електронното издание ГазетаРу.

Президентът наложи негласна забрана големи бизнесмени да участват в предстоящите парламентарни избори.
Според източник на изданието по време на икономическия форум в Сочи, който се проведе през почивните дни, руският президент в неофициални разговори с гостите е заявил, че присъствието на олигарси в партийните листи не се вписва в архитектурата на новата Държавна дума.
По мнението на президента тя трябва максимално да се доближава до обикновените хора като представителен орган.

Путин също така е огласил и "имуществен ценз". Според него олигарсите, които искат да станат депутати, не трябва да заемат по-високо от 50-то място в списъка на руския "Форбс".
Изданието изчислява, че "забраната" засяга големи бизнесмени, чието състояние надхвърля 1.3 милиарда долара.

Президентът настоял, че новата Дума трябва да бъде народна, подчертава източникът.

В Русия за никого не е тайна, че големите бизнесмени се стремят да попаднат в Държавната дума, за да получат депутатски имунитет и да използват депутатския си статут, за да прокарват бизнес-интересите си.

В сегашния парламент има 20 души, които влизат в списъка на 500-те най-богати руснаци, с лично състояние между 4 и 322 милиарда рубли. Всички те са от фракцията "Единна Русия".
Трима от тях са между първо и 50-то място в рейтинга на "Форбс" - Александър Лебедев, който с 3.6-те си милиарда долара е на 27-мо място в класацията, Сулейман Керимов с 12.8 млрд. долара и Андрей Скоч с 1.7 милиарда.