Все повече българи теглят малки заеми за покриване на битовите си сметки. Това показват наблюденията на компании от сектора, цитирани от TV7.

Заради високите сметки за парно и ток през януари и февруари търсенето на така наречените бързи кредити се е увеличило с 30%.

За бърз кредит обикновено се кандидатства онлайн. Одобрението е до 30 минути. Заемите се предлагат от небанкови кредитни дружества и са между 200 и 1000 лв. Използват се за непредвидени разходи като спешен ремонт, пътуване или лечение.

Все по-често хората заемат малки суми, за да плащат и битовите си сметки. В общия случай сумата се връща за 2-3 месеца, но срокът за изплащане може да достигне до една година. Заемът, който можете да вземете за няколко минути обаче, със сигурност излиза доста солено. Парите, които трябва да върнете, се оскъпяват с 30 до над 100%, ако се сметне годишната лихва.

Няма точна статистика колко са така наречените бързи заеми. Според данните на централната банка, до края на миналата година нефинансовите кредитни дружества са отпуснали 294 млн. лв. потребителски кредити със срок до една година. Около 18% от тях са просрочени.

Банките отпускат потребителски заеми с доста по-изгодни лихви и с по-голям срок на изплащане, но за да получите евтин потребителски кредит, трябва да докажете доходите си с документи.