Министър-председателят Георги Близнашки се яви като жалбоподател в съдебната зала, съобщава БНР. Причината за безпрецедентната поява стана заседанието на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата срещу ексшефа на парламента Михаил Миков. Жалбата е заради отказа на Миков да даде едномесечен срок на инициативния комитет, събирал подписите за референдум за изборното законодателство, за да отстранят допуснатите грешки. Именно настоящият служебен премиер Георги Близнашки беше председател на инициативния комитет.

Близнашки дойде на заседанието заедно с 11 от 15-те членове на Инициативния комитет. Сред тях беше и зам.-министърът на културата Виктор Стоянов.

Върховният административен съд отложи делото.

Експарламентарният шеф Михаил Миков не се появи в съда. С разпускането на Народното събрание той вече е загубил статута си на парламентарен представител. Това се е оказал и проблемът в продължилото 20 минути заседание, а именно, че няма действащ ответник на жалбата.

Георги Близнашки обясни, че е дошъл в съдебната зала като гражданин, въпреки че в нея редът беше въвеждан от Националната служба за охрана, а не от съдебна охрана. Той не вижда в това опит за натиск върху независимия съд, а е в съда като човек, който отстоява позиции и смята да води битката докрай.

Премиерът и останалите от инициативния комитет разполагат със срок от една седмица, в който да убедят съда, че делото може да продължи и след изборите и след конституирането на новото Народно събрание. Освен това трябва да убедят съда и че наследникът на Михаил Миков може последователно да продължи да представлява ответника на това съдебно заседание. Едва след това съдът ще реши дали изобщо да даде ход на делото по същество, тъй като има юридически мнения, според които тази жалба е недопустима, или да го прекрати поради липсата на ответник.

Близнашки е категоричен, че е готов и за резервен ход, т.е. ако съдебният състав реши, че делото е недопустимо и го прекрати, да има очакване въпросът с референдума да бъде поставен след изборите, когато се очаква в Народното събрание да има ново парламентарно мнозинство. Според служебния премиер то би било склонно да допусне да се гледа темата за референдума за изборно законодателство.

Самият премиер не пледира, а бе представляван от адвокат Янко Грозев.