ГЕРБ да снижат патоса на Реформаторския блок и да извадят Патриотичния фронт от управлението. Този съвет към Бойко Борисов отправи лидерът на ББЦ Николай Бареков след Национално съвещание с областните структури.

Според Бареков присъствието на патриотите е много лош знак за Европа и даже прогнозира след Коледа да има реални наказания от Брюксел. Еврофондовете няма да бъдат отпушени, както управлението очаква, предупредиха от ББЦ. ГЕРБ да почнат преговори с БДЦ и ако се разберат по основни точки за 6 месеца например, да има стабилност, съветва Бареков.

Според евродепутата за ЕС е ясно, че ПФ извиват ръце за финансови облаги, като в ЕП не разбирали как ксенофобска партия е в управлението. Европа била разочарована и от това, че 2/3 от министрите и заместниците им нямали нужното образование за постовете си.

За пример Бареков даде икономическия шеф Божидар Лукарски, а застана в подкрепа за зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов.

Патриотите се прегърнаха с Касим Дал, а сега си го връщат на един образован човек. ПФ тепърва ще е голям проблем за България, мрачно предрече евродепутатът.

Той обяви, че е готов за диалог, без да извива ръце, защото партията му е най-стабилна и диалогична. Патриотите ще бъдат извадени служебно от правителството, защото от 2015 година спират фондовете заради доклад в Брюксел, че това е ксенофобска формация, дискриминираща човек заради името му, разкри Бареков.

Той отрече обаче да е резервна гума в случай на отпадане на една от партиите в мнозинството.

От ББЦ разкриха още, че готвят законопроект за Държавна сигурност, който да забрани на ексагенти да вземат високи постове. Обръщайки се към ГЕРБ и РБ, Бареков запита как ще гласуват тези текстове, след като се крепят от бившите агенти Георги Първанов и Красимир Каракачанов.

Иначе коалицията около ББЦ не се чувства комфортно в опозиция редом с партиите от предишното управление, затова оставала в център. Без нас няма как да има стабилно управление, изтъкна Бареков. Той сподели амбицията си като евродепутат да заменим Русия като енергиен доставчик. Лидерът на ББЦ сподели, че дори е готов да урежда срещи в Брюксел на Борисов, за да работи по тази цел.

Да има съглашателство в парламента, и ние може да сме част от него, апелира Бареков. Иначе партията отчита добре резултатите си от предсрочния вот и е амбицирана за такова представяне и на местните избори догодина.