Замразяването на пенсионната реформа и през следващата 2015-та година мина успешно през парламентарната бюджетна комисия. Народните избраници от нея приеха отпадането на първоначалната идея за увеличаване на възрастта за пенсиониране с четири месеца през идната година.

Припомняме, кабинетът „Борисов 2" бе твърдо решен да вдигне пенсионната възраст, което предизвика вълна на недоволство и протести от страна на синдикатите у нас. Гласът им бе чут и премиерът Бойко Борисов обяви на извънреден неделен брифинг в Министерския съвет, че пенсионната реформа ще се замрази и през следващата година. Това решение обаче му създаде вътрешнокоалиционни проблеми с Реформаторския блок, които се обидиха от това, че не са участвали в неделната среща със синдикатите и във вземането на решението.

Въпреки това днес депутатите от парламентарната бюджетна комисия приеха отпадането на тези четири месеца в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015-та година и го изпратиха за разглеждане в пленарна зала именно с това замразяване.

На извънредната среща на „Дондуков 1" обаче се роди и още една идея, а именно - българите, родени след 31 декември 1959 година, да имат право на свободен избор дали да се осигуряват в универсален пенсионен фонд (УПФ), или само в Националния осигурителен институт (НОИ).
С предложението се дава право на тези граждани сами да решат дали да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в УПФ, или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване (ДОО).
Така още от следващата година (ако текстът бъде приет и в пленарна зала) всеки сам ще избира дали да продължи да се осигурява в частните фондове, или да прехвърли парите си в НОИ.

Въпреки изказаните мнения „за" и „против" това предложение, депутатите от бюджетната комисия решиха да въведат възможността за избор при пенсионното осигуряване. Това стана възможно с гласове „За" на ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център (БДЦ). Народните представители от БСП, Реформаторския блок и „Атака" се въздържаха.

Очаквано в подкрепа на идеята за подобно право се обявиха синдикатите и за изненада от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Останалите три национално представени работодателски организации - Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха против тази идея.

Димитър Бранков от БСК напомни, че в тези частни пенсионни фондове няма пари, а има облигации и би настанало хаос при започването на продажба на облигации. „По темата не е имало дебат, не е имало обсъждане", оплака се още Бранков. БСП пък обявиха, че ще решат как да гласуват до разглеждането на въпроса в пленарна зала, след като направят необходимите разчети.