Китай обяви, че е „крайно неудовлетворен" от прелетелия американски военен самолет над Южнокитайско море, където Пекин изгражда изкуствени острови. Комунистическата държава също призова САЩ да спрат с тези действия или рискуват да стане инцидент, съобщава Ройтерс.

Военноморският флот на Китай е отправил 8 предупреждения към американски военен самолет P8-A Poseidon - най-модерният самолет за разузнаване на САЩ - по време на полет в региона в сряда. Информацията беше съобщена от екип на СиЕнЕн, който е бил на борда на самолета.

Китай има претенции към 90% от територията на Южнокитайско море, което се смята, че е богато на петрол и газ. Претенции имат също Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам и Тайван.

Говорител на външното министерство на Китай заяви, че действията на САЩ са заплаха за сигурността на китайските острови и рифове.

„Има голяма вероятност такива действия да доведат до инцидент, те са много безотговорни и опасни, вредни са за регионалния мир и стабилност. Изразяваме крайното си неудовлетворение, призоваваме САЩ стриктно да съблюдават международното право и международните правила и да се въздържат от рискови и провокативни действия", подчерта говорителят.

Китай ще продължи да наблюдава района отблизо и ще предприеме необходимите и подходящи мерки, за да предотврати мерки в ущърб на сигурността на китайските острови и рифове, добави представителят.

Сателитни снимки показват, че Китай бърза с изграждането на изкуствени острови до островите Спратли, включително изгражда военна писта.

САЩ обявиха, че полетът не е в нарушение и ще продължат напълно да упражняват правото си да действат в международни води и въздушното пространство.

Китайската преса отбелязва, че полетите на САЩ са провокативни и целенасочено покачват напрежението между Вашингтон и Пекин, носейки висок риск от физическа конфронтация.