На 8 април, кметство Негован и Народно читалище „Култура-1927" организират честване на Цветница - Връбница - Празник на цветята. Това съобщиха от Столична община.

В църквата „Св. Николай Мирликийски" ще бъде отслужена литургия и ще бъдат благославени върбови клонки, които след това ще бъдат раздавани на вярващите.

Участвали в лазаруването моми от цялото село ще пуснат по течението на река Лесновска приготвени от върба венчета. Според вярването, чието венче излезе най-напред, тази мома ще стане кумица.

Официалното начало на веселието ще даде кметът на Негован Валентин Павлов. Една от най-атрактивните части от празника ще бъде конкурс по аранжиране на цветя, който ще се проведе от 11.00 ч. до 12.00 часа.

От 11.00 ч. пред храм „Свети Николай Мирликийски" ще започне и празничен концерт „С цвете на Връбница", в който ще вземат участие самодейни колективи към Народно читалище „Култура-1927" и гостуващи състави от други читалища, а специални гости ще бъдат танцьорите от Ансамбъл „Българе".

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура" на Столична община, по програма „Апликационни форми".

В село Желява ще се проведе Пролетен празник „Желявска Цветница". От 10.30 ч. в църквата ще бъде отслужена празнична служба, а от 13.00 ч., в салона на Народно читалище "Мургаш - 1929 г." ще започне празничен концерт. Организатори на проявата са Район „Кремиковци" на Столична община, Кметство Желява и Народно читалище „Мургаш - 1929 г." - село Желява, с подкрепата на Дирекция „Култура" на Столична община.

В празника ще участват самодейните колективи към Народно читалище „Мургаш - 1929 г.": Танцов състав „Желява", Група за модерни танци, Женска певческа група, Група за пресъздаване на местни обичаи; Група за модерни танци към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий" - с. Долни Богров; Певческа група към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий"; Танцов състав към Народно читалище „Иван Вазов" - село Столник; Певчески фолклорни групи към Народно читалище „Виделина - 1908 г." - Панчарево.

В залите ще бъдат подредени изложби от писани великденски яйца, пролетни картички, детски рисунки и снимки от изминали празници.

Настоятелството на Народно читалище „Мургаш - 1929 г." организира празника от 1989 година.