Президентът на САЩ Барак Обама и европейските лидери се споразумяха в понеделник в знак на солидарност за налагане на по-широк набор от санкции срещу Русия, които ще засегнат нейния  финансов, отбранителен и енергиен сектор. Това обяви Тони Блинкън, заместник-помощник на американския президент по въпросите на националната сигурност. Той отбеляза, че по-строгите санкции са свързани с катастрофата на пътнически Boeing на „Малайзия еърлайнс в източната част на Украйна, отбеляза АП.

Координираните действия идват след като САЩ предупреди Русия за недопустимостта от увеличаване на броя на нейни войски по границата с Украйна и трансфера на модерно въоръжение за проруските милиции, които действат в Източна Украйна, уточнява Ройтерс. Новите санкции са обсъдени в понеделник по време на видео и телефонна връзка между американския президент Барак Обама, германския  канцлер Ангела Меркел, британския премиер Дейвид Камерън, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

"Това е така, защото ние не видяхме от Путин стратегическа промяна, ние смятаме, че е абсолютно необходимо да се вземат допълнителни мерки, които европейците и САЩ  възнамеряват да направят тази седмица," - каза на брифинг Тони Блинкън. Той посочи, че приетите вече санкции са ударили жестоко икономиката на Русия, но те не са били достатъчни, за да накарат „Путин да отстъпи". Вместо това, отбеляза Блинкън, Русия увеличи доставките с тежко въоръжение за проруските сепаратисти.

„Видяхме конвой от танкове, няколко ракетни установки, артилерия и бронирани превозни средства. Няма доказателства, че Москва не готви  доставки и на по-мощни ракетни установки за залпов огън",  каза той.

САЩ се страхуват, че увеличаване на числеността на руските войски по украинската граница може да създаде предлог за нахлуване в Източна Украйна в подкрепа на сепаратистите под формата на хуманитарен или миротворчески контингент.