Изявление на лидера на БСП Станишев от парламентарната трибуна отприщи непредвиден преди парламентарния контрол дебат по повод референдума и АЕЦ „Белене".

Диан Червенкондев от ГЕРБ отправи специален призив към избирателите за референдума от трибуната на НС. Той обясни, че те са заблуждавани за АЕЦ „Белене". Когато е събирана подписката за провеждането на референдума, са заблуждавани хората, каза той и допълни: „Тези лъжи и заблуждения продължават".

ГЕРБ се страхуват от „Белене", смята Станишев
Още...

Червенкондев припомни становищата на АДФИ за АЕЦ „Белене". Всички факти и обстоятелства, както и истината за АЕЦ „Белене", ще се опитат да бъдат заглушени от кръстниците на тази заблуда, подчерта депутатът от ГЕРБ. Пропуснати са процедурите на ЗОП.

Червенкондев обясни, че депутатите от опозицията казвали, че мнозинството не четяло правилно документите за втората централа. Затова и вчера е проведено закрито заседание, на което са разгледани секретните документи за изграждането на АЕЦ „Белене". От БСП не дошли на това закрито заседание. От ДПС пък напуснали заседанието, като разбрали какво ще се обсъжда.

Защо не дойдоха вчера колегите да кажат каква е истината, недоумява Диан Червенкондев. Истината според него е, че цената на АЕЦ „Белене" е над 10 милиарда евро. Истината боли, категоричен бе депутатът от ГЕРБ. Той се закани още следващата седмицата да бъдат разкрити нередностите по строителството на втора АЕЦ.

„Ние сме ЗА развитието на ядрената енергетика", каза още Червенкондев. „Ние подкрепяме с дела ядрената енергетика", каза депутатът от ГЕРБ, пояснявайки, че управляващите не могат да подкрепят АЕЦ „Белене", защото този проект ще загроби България. Ние сме за ядрената енергетика, но когато тя е в защита на националните интереси, каза още Диан Червенкондев.

И Синята коалиция скочи срещу манипулирането на хората заради референдума. Синият депутат Мартин Димитров от трибуната на свой ред обвини Сергей Станишев, че с изказването си от името на ПГ, манипулира обществото.

БСП лъже за цената на АЕЦ „Белене", категоричен бе Мартин Димитров. Според него RWE напуснали проекта, защото не е имало ясен договор. СДС няма нищо общо със затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй", каза още Димитров. Бившите коалиционни партньори на червените - НДСВ, с които по думите му до вчера си хортували, са виновни за затварянето на блоковете.

Българското потребление няма нужда от нова централа, смята още Мартин Димитров. Хората няма да останат без ток, няма да имат никакви проблеми, допълни той и сериозната грешка на ГЕРБ - че не спрели проекта още в началото на управлението си. Досега сме можели да санираме цял един град с парите, инвестирани досега в АЕЦ „Белене", по думите на Димитров. Всички, които искат АЕЦ „Белене" застрашавате сигурността, каза още синият депутат.

Според него, ако построим централата, при това, както се очертава със заем, щели сме да станем като Гърция. Заем за втора централа, ще ни докара до фалит според Мартин Димитров.

На 27 януари хората най-накрая могат да сложат точка на тази корупционна схема, гласувайки с „НЕ", призова синият депутат. България няма нужда от втора атомна централа, категоричен бе той.

Мартин Димитров подчерта още рисковете при евентуална авария. Очаква се, поясни той, комисията в НС за АЕЦ „Белене" да излезе с междинен доклад за строителството на централата.