Военни самолети, които се смята, че са руски, са бомбардирали през нощта контролирания от "Ислямска държава" сирийски град Карятейн, намиращ се на 130 км североизточно от столицата Дамаск, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

"Ислямска държава" завладя Карятейн през август.

Две деца пък са сред поне седем цивилни, убити при въздушни удари, извършени от руски военни самолети в северозападната сирийска провинция Идлиб, допълват от сирийския център.

„Четирима цивилни, включително дете и жена, бяха убити при нападения, извършени от руска военна авиация", посочват от центъра, цитирани от „Франс прес".

Въздушните удари са поразили район, който е под контрола на клона на „Ал Кайда" в Сирия - "Фронта ал Нусра", както и други ислямистки групировки, уточниха от базирания във Великобритания център.

Трима други цивилни, включително момиче и жена, са били убити при бомбардировка на село от тези самолети" в същата провинция, която граничи с Турция, добавят от центъра, който разчита на мрежа от източници в Сирия за информациите, които разпространява.

28 души са били убити при руските въздушни удари в Сирия от започването им в сряда.

Основната опозиционна групировка в Сирия обвини Москва за убийството на 36 цивилни в централната провинция Хомс, но Кремъл отрече да има цивилни сред загиналите. Според руския президент Владимир Путин тези твърдения били част от „информационна война".

Москва твърди, че удря цели на „Ислямска държава", но Вашингтон и съюзниците му подозират, че военната интервенция има за цел запазването на власт на президента Башар ал Асад под прикритието на борба с тероризма.

Не е известно „Ислямска държава" да действа в районите, които бяха ударени от Русия в четвъртък.