На територията на Столична община за изминалата 2012 година са кастрирани общо 4 351 кучета.

От тях 3 429 са кастрирани в „Сеславци" като 3198 са бездомни и 291 - домашни. Това става ясно от годишния отчет на Общинското предприятие „Екоравновесие", съобщи радио София.

В приюта в Горни Богров са кастрирани 633 кучета. В немския кастрационен център са кастрирани 84, в приюта в „Илинден" - 61 и чрез фондация „Четири лапи" са кастрирани 174 кучета, допълни Нейков.  

Нейков представи данни, че през изминалата година са били осиновени от новия приют в Горни Богров и „Сеславци" общо 432 кучета.

Събраните трупове на кучета на територията на Столична община за 2012 година са 2 976 като от тях 1397 са бездомни на кучета, а 1 579 - на домашни, събрани от ветеринарни клиники.

От юни миналата година е била изградена информационна система, където гражданите могат да подават сигнали за различните райони на София в сайта на „Екоравновесие". В тази система се събират всички телефонни сигнали, подадени от хората.

„Най-малко сигнали за бездомни кучета са подадени за централните райони на София като „Илинден" и „Средец", а най-много - в крайните райони на София като „Люлин", „Младост", „Овча Купел" и „Витоша". За изминалата година общият брой на подадени сигнали от граждани е 3 584.

„Екоравновесие" е увеличило бройката си от 4 на 8 екипи.

От 3 ноември миналата година е заработил новият приют в Горни Богров като там броят на настанените кучета е 350, без връщаните по районите, тъй като са агресивни.

Припомняме, при различни нападения от кучета в София двама души бяха нападнати от кучета, след което загинаха. Наказани така и нямаше.