Русия ще създаде мултимилиарден антикризисен фонд през 2015 г. с пари, предназначени за пенсионния фонд, както и с такива, останали от тазгодишния бюджет, за да подпомогне компаниите, ударени от санкциите на Запада.
Това е обявил финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от „Ройтерс".

Някои руски компании поискаха помощ от правителството, включително най-големият производител на нефт - „Роснефт", която обяви, че ще се нуждае от помощ в размер на 1,5 трлн. рубли (39,7 млрд. долара).

По думите на Силуанов решението за спирането на прехвърлянето на средства в пенсионния фонд ще струва на бюджета допълнителни 309 млрд. рубли (8,18 млрд. долара).

Той не е казал, че цялата тази сума ще отиде в антикризисния фонд, но той ще бъде захранен с поне 100 млрд. рубли, останали от тазгодишния бюджет.

„Тези 100 млрд. рубли ще бъдат добавени към [антикризисния] резерв през следващата година, което ще ни позволи да помогнем на нашите компании", заявява Силуанов, цитиран от РИА „Новости", като добавя, че руските власти планират да създадат резерв със значителен размер, като не се уточнява колко голям ще е фонда.

Тази година ще е втората поредна година, в която Москва спира трансфери на средства от бюджета към пенсионния фонд, който плаща пенсиите на руските пенсионери.