Обучаван от САЩ командир на елитните полицейски части на Таджикистан се е присъединил към „Ислямска държава". Самият той съобщава във видео, качено в YouTube, цитиран от Ройтерс.

Полковник Гулмурод Халимов е ръководил специалното звено OMON за борба с екстремисти и тежки престъпления. Той е изчезнал в края на април, което е принудило полицията на Таджикистан да предприеме издирване.

В 10 минутно видео, разпространено в социалните мрежи, той обещава да поведе джихад срещу Русия и САЩ.

Слушайте, кучета, президент и министри, само ако знаехте колко много момчета, наши братя има тук, чакат и копнеят да се върнат в Таджикистан, за да наложат шериата, казва той, обръщайки се към президента на страната Емомали Рахмон.

Рахмон управлява страната от 1992 година. Той използва руска подкрепа за смазване на ислямисти по време на гражданската война през 1992-1997 година. Той не толерира дисидентите в 8-милионната страна.

OMON излезе със съобщение, което осъжда действията на Халимов.

Полковникът заяви, че е обучаван от елитните части на Русия и САЩ.

„Слушайте, вие американски прасета, бил съм три пъти в Америка, видях как обучавате бойци да убиват мюсюлмани. С помощта на Бог аз ще дойда с това оръжие във вашите градове, вашите домове и ще ви избия", закани се той, държейки снайпер.

Той разкритикува Таджикистан, че работи за Русия. „Вие се превърнахте в роби на неверници", подчерта той.