ЧЕЗ повишава сигурността на захранването за потребителите в Западна България с внедряването на последно поколение мобилни лабораторни системи, съобщиха от дружеството.

Технологията позволява цялостно обследване на характеристиките на кабелни линии и бързо и точно локализиране на повреди в разпределителната мрежа.

По този начин се предотвратява възникването на аварийни ситуации и се намалява времето за отстраняване на проблеми по мрежата.

Благодарение на мобилните лабораторни системи от началото на 2011 г. служителите на компанията са установили потенциално слаби места в обследваните обекти, наложили подмяната на 30 силови кабела средно напрежение.

Извършени са и частични ремонти по разпределителната мрежа.

За момента ЧЕЗ разполага със 17 специализирани мобилни лабораторни системи за кабелна диагностика. Компанията е внедрило и две нови системи последно поколение, локализирани в Самоков и София. Стойността им възлиза на 600 хил. лева.

В инвестиционния план на компанията за периода от 2012 до 2016 г. е предвидена и поетапната подмяна на 10 специализирани автомобила за кабелна диагностика.

„Въвеждаме технологии, за да осигурим европейско качество на услугите за нашите клиенти.

Мобилните системи подпомагат превенцията на аварийни ситуации и повишават сигурността на захранването, като така спестяваме неудобства на потребителите, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.