Има много натрупани права на граждани, които не са изплатени от Националния компенсационен жилищен фонд. Това потвърди финансовият министър Владислав Горанов в отговор на питане от депутата Вили Лилков.

Припомняме, днес народните представители работят извънредно, като са отделили целия вторник за натрупани въпроси към министри от парламентарния контрол.

Лилков обърна вниманието на финансист номер едно към проблемите на граждани, които са дългогодишни спестители. По думите му, що се отнася до Националния компенсационен жилищен фонд, от 2008 година лихвоточките не са актуализирани и стойността им стои на 8 стотинки.

В момента Националният фонд изплаща на гражданите техните лихвоточки за 2010 г. и 2011 година.
Ние ще се справим с този проблем може би към 2040 г., тъй като около 1000 преписки годишно се решават, а чакат около 50 000 граждани, очерта прогнозно сериозността на проблема депутатът.

Проблемът не е нов, призна министър Горанов. По думите му за 2015 г. разходите по бюджета на Фонда са 11 371 000 лв, от които само 241 хиляди са за издръжка на Фонда.

Членовете на Управителния съвет на Фонда не получават възнаграждение от началото на 2009 г.

Не са отчетени обстоятелства, които да налагат промяна в индекса, коментира Горанов по отношение стойността на лихвоточките. По думите му има много натрупани права на граждани, които през годините се решават частично.

Ако се приеме, че това е приоритет за следващата година, тъй като бюджетът за тази беше съставен с опасност от свръхдефицит, то може да се задели значителен ресурс за натрупаните права догодина, предположи министърът.