До няколко седмици в София вече ще има зареждащи станции за електромобили. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков, след като връчи наградата за студентски проект за електромобил, съобщи money.bg.

По думите на Трайков в Париж е започнал голям проект за възможност за наемане на електромобили за движение в градска среда, също като велосипеди и би било много добре, ако след време подобен проект се реализира и у нас. Победител в тазгодишното състезание е отборът на Техническия университет в София, а за първи път в надпреварата участва и отбор от гимназисти. Това са представителите на професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Чепеларе.

„До няколко седмици ще са факт първите зареждащи станции в София, а защо не в перспектива аз ги окуражих да помислят за някакъв такъв проект както в Париж", каза министърът. Що се отнася до мерките за насърчаване ползването на такива автомобили министърът обясни, че не би искал да подминава този въпрос, но по думите му няма с какво много да се похвалим.

Тези мерки са свързани основно със средствата, които бюджетът би могъл да задели. За Трайков би било най-добре, ако се постигне съгласие за освобождаване от ДДС тези автомобили. Министърът допълни, че много други мерки също са полезни и даде пример с освобождаване от първоначалните такси за регистрация, улеснения за паркирането и други.

Трайчо Трайков съобщи още, че днес ще се проведе поредната среща между икономическото министерство и представителите на застрахователната компания, която трябва да изплати обезщетенията на туристите на „Алма тур". Трайков допълни, че не знае дали вече има изплатени обезщетения.