Земеделският министър Мирослав Найденов обвини кмета на Харманли, че не си е свършил работата, за да предотврати трагедията в село Бисер. "Най-простото нещо, което е можел да направи, ако е нямал ресурс, ако е нямал компетенциите, е да изпусне язовир "Иваново", заяви министърът пред медиите в кулоарите на НС.

"Вина не хвърлям. Правосъдието в България се раздава от други институции", подчерта в същото време той. "Аз попитах и питам отново, питах го и кмета - след като е знаел от десет години, че тази язовирна стена има проблем, не е ли могъл да направи най-простичкото нещо - да изпусне язовира? Язовирът е общински. Защо не са го изпуснали?", недоумява земеделският министър Мирослав Найденов.

По думите му хората в селото са му споделяли, че от години са информирали кмета на Харманли, но реакция нямало."Подписка преди три години специално са събирали и са му я връчили. Той е чакал, не знам какво е чакал, но видяхте какво дочакахме", заяви Найденов.

"Аз попитах не като министър, като човек, който стоя там четири дена с тези хора, които са пострадали, чиито къщи бяха съборени, и го питах нормално човешки въпрос - защо, кмете, толкова време ти поне не изпусна язовира? Това го питах", добави Мирослав Найденов.

Когато имуществото е общинско, отговорността за действията е на съответната общинска администрация, така той отговори на журналистически въпрос защо не е попитал същото областния управител на Хасково.

Военният министър Ангелов също бе „разпитан" от медиите за язовира.

Въпросът с ползвателя на язовир Иваново се надявам да бъде решен в най-скоро време, коментира в кулоарите Ангелов, който запази тайнственост по случая, позовавйки се на това, че има следствие в момента.

Надявам се да се открие, защото знам, има данни в Държавния архив, по чий проект е строен, на кого е бил в капитала този язовир, подчерта той.

Припомняме разгорелия се дебат, според който военното министерство също е било ползвател на язовира и именно към МО областният управител се е обърнал преди две години за ремонт на пробойните.

Трябва да напомня, че това всъщност не е един язовир, а е напоителна каскада от още 7 язовира в този район, каза още Ангелов. Язовир Иваново, по думите му, имал помпена станция и напоителни канали за напояване на съседните ниви.

Имаме информация кой е имал аварийни планове за случай, какъвто стана сега, кой ги е утвърджавал, кой ги е подписвал, каза още министърът на отбраната.

Има досъдебно производство, това досъдебно производство събира всички документи, които са съотносими към този случай, коментира Аню Ангелов.

Той категорично заяви, че няма да коментира нищо пред медиите, докато разследването не приключи. Всичко трябва да бъде разкрито и ще бъде разкрито, убеден е той. Не искам нито да отхвърлям, нито да потвърждавам твърдения, нито да обвинявам някого, не е моя работа, смята военният министър. Има органи, които ще стигнат до истината, повтори той.