Тридесет и тримата посланици с минало в Държавна сигурност ще трябва да се върнат в София до края на годината.

Посланиците обаче не могат да бъдат отзовани, тъй като е нужен указ на президента. След избухването на скандала с досиетата през декември държавният глава отказа да отзове дипломатите, въпреки настояването на външния министър Николай Младенов.

Затова посолствата в съответните държави ще се ръководят от временно управляващи:

Действащите посланици и постоянни представители, които бяха обявени за сътрудници на бившите комунистически служби от комисията по досиетата, формално не напускат постовете си, но напускат приемащите ги държави.

Това става с така наречените заповеди за служебно пътуване, съобщиха източници от външно министерство.

Така дипломатите се прибират в София, като от първи май се връщат тези от Атина, Белград, Берлин, Букурещ, Вилнюс, Минск, Ню Йорк, Париж, Пекин, Сараево, Скопие, Стокхолм и Тбилиси.

Втората група се очаква към първи юли, а третата част от посланиците са възрастни и ще бъдат пенсионирани.

С този ход, освен обещанието си България да не бъде представлявана от бивши агенти, ръководството на Външно министерство се надява и да спести и около 210 хиляди евро от командировъчни.

Заради орязания бюджет на ведомството, разходите трябва да се понижат с близо 15 милиона лева, на което се дължи и скоростното закриване на посолства.

Вече са закрити мисиите в Бангкок, Мексико и Руанда. Предстои затварянето на посолствата в Зимбабве и Судан, както и още пет други представителства до края на годината.