Гърция може да постигне споразумение с международните кредитори, ако те оттеглят исканията си за орязване на пенсиите. Това заяви премиерът на гръцката държава Алексис Ципрас в интервю за италианския всекидневник „Кориере дела Сера", цитирано от Ройтерс.

Отразявайки по-помирителния тон, който Атина прие през последните дни, Ципрас изтъкна, че двете преговарящи страни могат да намерят компромис по ключовите точки, включително за размера на първичния бюджетен излишък. Но той е категоричен, че няма да приеме исканията за намаляване на пенсиите или орязване на други социални разходи.

Мисля, че сме много близо до споразумение за първичния излишък за следващите няколко години. Просто е необходимо позитивно отношение към алтернативни предложения за орязване на пенсиите или налагането на рестриктивни мерки", каза той пред изданието.

Вчера международните партньори на Гърция, включително германският канцлер Ангела Меркел и представители на Европейската централна банка предупредиха, че времето бързо изтича.

Ципрас трябва да се срещне с Меркел и френския президент Франсоа Оланд в сряда в опита да се намери решение на фона на страховете, че Атина може да напусне еврозоната.

Гърция категорично обяви, че няма да приеме програма със строги мерки за икономии.

„Не можем да продължаваме с програма, която ясно се проваля", категоричен е Ципрас.

Според него, ако се позволи на Гърция да напусне еврозоната, „това ще бъде началото на края на еврозоната". „Ако Гърция се провали, пазарите незабавно ще се насочат към следващия. Ако преговорите приключат безуспешно, цената за европейските данъкоплатци ще бъде огромна", подчерта той.

Късно вчера кредиторите предложиха продължаване на програмата за страната до 2016 г. в замяна на орязване на социални плащания и провеждането на тежки реформи.

Междувременно европейски източник заяви, цитиран от „Франс прес", че Гърция е представила нов реформен план на кредиторите.