Минималната работна заплата ще бъде увеличена с 20 лв. и ще достигне 310 лв. Това обяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Миналата година тя беше увеличена с 30 лева, от 1 май тази година с 20 лева допълнително, през 2013 г. планираме да се увеличи с още 20 лева и да стане 310 лева", припомни социалният министър.

От думите на Младенов стана още ясно, че всички пенсионери ще получат увеличение на пенсиите с минимум 7,6% от 1 януари. Ще се вдигне и минималният осигурителен доход.

Министърът припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван. "Ето го и стимулът за тези хора да се осигуряват върху реалните заплати, които получават", изтъкна Младенов.

За коледните добавки той посочи, че най-рано през ноември може да стане ясно дали ще има такива. „Аз много се надявам да има допълнителен ресурс както и в бюджета на държавното обществено осигуряване на базата на повече приходи, така и в държавния бюджет”, отбеляза социалният министър.

Правителството не предвижа държавните служители, военни и полицаи да плащат за своя сметка осигурителните си вноски, стана още ясно от думите на Младенов.