В съвременния глобализиращ се свят налагането на ограничения за броя на учебниците до един единствен създава предпоставки за връщане към историческите периоди от управлението на цар Фердинанд и Тодор Живков. Това заяви просветният министър проф. Тодор Танев, който бе гост на тържеството на 134-то СОУ „Димчо Дебелянов" в столицата, съобщават от министерството. Министърът присъства на отбелязване на традиционния еврейски празник Ханука, който се чества ежегодно по това време на годината.

Танев подчерта, че самите учители трябва да решат по кой учебник ще преподават и призова гилдията да не се бои от свободата си в правото на избор. Преподавателите трябва да изберат кой ще бъде учебникът.

„Никога не съм бил само за един, както беше по времето на Рибния буквар. Може би трябва да има не само учебници, а и учебни помагала, които да помагат на творчеството", коментира министърът, цитиран от Дарик.

Проф. Тодор Танев подчерта, че си поставя за цел МОН да съдейства по най-добрия начин при обсъжданията с цел постигането на съгласие за реализирането на нов закон за училищното образование, който да има свой хоризонт от най-малко десетгодишен период. Окончателните решения са в ръцете на народните представители, напомни той.