Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще вземе участие в церемония по официалното издигане на флага на страната пред новооткритото посолство на САЩ в Куба в петък, съобщава „Франс прес".

Повече от половин век двете държави бяха прекъснали дипломатическите си отношения.

Утре Кери ще стане първият държавен секретар на САЩ, който посещава Куба от 1945 година. САЩ затвориха посолството си в Хавана през януари 1961 година - две години след поемането на властта от Фидел Кастро.

Визитата на Кери на острова ще продължи само няколко часа, но ще позволи на държавния секретар да обсъди спорните точки в процеса на разведряване на отношенията между двете страни. Проблемни въпроси са търговското ембарго и статутът на американската база в Гуантанамо.

Правителството на Раул Кастро ще се възползва от посещението, за да поиска повече отстъпки от Кери, включително пълно премахване на икономическото ембарго, което САЩ наложиха на Куба през 1962 година.

Американската администрация премахна Куба от списъка на „държавите, спонсори на тероризъм", след като президентите Барак Обама и Раул Кастро се срещнаха през април в кулоарите на среща на върха в Панама. Но ръцете на Обама са вързани от Конгреса по отношение на въпроса за вдигането на ембаргото. Републиканците не одобряват политиката на Обама към Куба.

В същото време има вероятност Джон Кери да се срещне и с обикновени граждани, включително с активисти, дисиденти и кубински предприемачи в резиденцията на главния дипломатически представител на САЩ на острова.

Обаче на официалната церемония по откриването на посолството няма да бъдат поканени дисиденти, тъй като ще присъстват кубински лидери.

Около 90 дисиденти, много от тях носеха саркастични маски на Обама, бяха арестувани в неделя заради протест срещу отварянето на посолството.

Миналият месец кубинският външен министър Бруно Родригес летя до Вашингтон, за да участва в откриването на посолството на комунистическата държава.