Израелските военни издирват свои войник, който е бил отвлечен от въоръженото крило на "Хамас", след като примирието в Газа рухна и 27 палестинци бяха убити при обстрел от страна на Израел, съобщи БиБиСи.

От израелската армия допълниха, че войникът е изчезнал по време на на операцията по разрушаването на тунелите, изградени от "Хамас", с които те вършат контрабанда на оръжия и др., в южната част на Газа.

Този казус беше повод Израел да обяви официален край на примирието с Хамас.

Припомняме, през 2006 г. "Хамас" похити израелския войник Гилад Шалит, като го държа в плен до ноември 2011 г. Той беше освободен в замяна на 1000 палестински затворници.

Около 1460 палестинци, повечето от които цивилни, са загинали след началото на военната офанзива на Израле на 8 юли. От израелска страна жертвите са 63-ма души, 60 от които войници.

Тази сутрин в 8 часа беше договорено да започне 72-часово примирие между Израел и Хамас, което продължи само няколко часа.

Израел обвини "Хамас", че е нарушил примирието, в отговор на което неговите войски са ударили в южната част на Газа.

От своя страна по-късно и "Хамас" обвини Израел в нарушаване на договореното примирие. Говорителят на „Хамас" заяви, че Израел е нарушил първи примирието, а действията на палестинските бойци са били „основани на правото за самозащита и за да се спре масовото убийство на народа".