Постигане на независимост от Тибет е невъзможно и никакъв опит да се постигне полу-независимост или „висока степен на автономия" няма да доведе до успешен край.

Това се казва в официално изявление на канцеларията на Държавния съвет на Китай, публикуван днес.

Изявлението е по повод на 50-годишнината от т.нар. демократични реформи в Тибет
Според официалната китайска история Тибет е част от империята още от 13 век. След образуването на Китайската народна република през 1949 година властите в Пекин и тибетското правителство подписаха „Споразумение за мирно освобождение на Тибет".

През 1959 година въстание разтърси Тибет, което бе смазано от китайските власти, правителството бе разпуснато, а от тогава Далай лама живее в изгнание в Индия.

Пекин обвинява Далай лама в организирането на бунтовете в населените места с тибетско население през миналата година, като част от опитите му да откъсне Тибет като територия и да обяви независимост.
Протестите на монасите и размириците възникнаха по повод на отбелязването на 49 години от въстанието.

Като отговор на обвиненията на западните страни за неспазване на правата на човека в Тибет, в изявлението отново се повтаря формулата, че в действителност така наречения „тибетски въпрос" е единствено следствие от опитите на империалистическите страни да откъснат Тибет, да всеят разкол и да демонизират Китай"