Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение и задържане под стража на наркотрафиканта Будимир Куйович.

Доказателствата са били категорични и говорят за тежко престъпление, което вече бе решено от първа инстанция - Старозагорския  район съд.

Заседанието в Пловдив протече при сериозни мерки за сигурност, като пак от съображения за сигурност Куйович е бил докаран в града около полунощ.

Срещу сърбина са повдигнати три обвинения.

Първото е за ръководене на организирана престъпна група на територията на България през периода 30 октомври  - 29 декември 2007 г.

Второто обвинение е че като подбудител и помощник умишлено склонил и улеснил преминаването на ГКП Капитан Андреево на 59, 300 кг. хероин на 29 декември 2007 г.

Третото обвинение е, че е склонил старозагорския гражданин Николай Писков да държи в дома си същото количество наркотик.

Куйович е обвинен и за това, че е ползвал за съучастници митничаря от Свиленград Михаил Янков, както и столичния бизнесмен Стойко Дойчев.

Стана ясно също, че Куйович е имал адресна регистрация в старозагорско село в дома, собственост на майката на Николай Писков, чиято мярка за неотклонение се гледа в момента в Пловдивския апелативен съд.

През 2004 г. Куйович е имал забрана да влиза в България от 10 години, съобщи пресаташето на пловдивския съд Марияна Терезиева.

Адвокат Долендарова от Софийската колегия, която е ангажирана от сръбския наркотрафикант, е поискала по-малка мярка „домашен арест", но съдът не е споделил нейните доводи.

За това си престъпление Куйович и съучастниците му са заплашени с лишаване от свобода с над 10 години.

Случаят „Куйович" стана повод за редица скандали по върховете на МВР, довели до оставките на главния секретар Илия Илиев и отстраняването на зам.шефа на ОДП Разград.

Освен това в редица коментари бе поставен въпросът има ли среди в МВР, които „закрилят" производството и трафика та амфетамини у нас.