"Формите за взаимодействие вътре в коалицията са неработещи". Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред журналисти в Съдебната палата, след като бе разпитан пред Софийския военен съд по делото срещу бившия шеф на НРС Кирчо Киров.

Реалната проверка на това до колко е здрава коалицията, според него, ще дойде, когато се гласува всеки един от законопроектите за пенсионна реформа. "Това обаче не е единственият критерий за нашето отношение към правителството", уточни Първанов и допълни, че зависи как работят и другите сектори.

Ако продължи този срив в енергетиката, недалновидните действия в сферата на отбраната и външната политика, това нищоправене в икономиката, по думите му, АБВ ще постави много остри въпроси. "Ще ги поставим още в близките дни", закани се Първанов.

"Отношението ни към правителството не може да се постави в контекста на това какво правим на местните избори", уточни Първанов. За АБВ е важно правителството да е стабилно- целта им не е да го "съборят", а да го оздравят, за да има България  не просто стабилно, но и работещо управление. "Искаме да видим същото от страна на другите колеги",  настоя лидерът на АБВ.

Шестицата, която вчера премиерът Борисов поставил,  Първанов смята, че предполага подкрепа на мнозинството, преди всичко на ГЕРБ, но и на останалите партии за по-нататъшните действия по пенсионната реформа на Ивайло Калфин. Трудното предстои - подозирам, че ще има обструкции, опити да бъдат оспорени или отхвърлени някои негови идеи, коментира още лидерът на АБВ.

Първанов не назова конкретен ден за среща с ГЕРБ, но поясни, че форматът ще е подобен на срещите преди формирането на правителството. "Това означава да седнат представители на АБВ и на ГЕРБ на достатъчно високо ниво, които да си говорят така, но и по-остро, не само с аргументация, както си говорехме, когато се формираше този кабинет".

Лидерът на АБВ в оставка каза, че програмната декларация била направена в режим на много активен диалог и имало много силни политики, които обаче били поставени образно казано: "на най-високия рафт", т.е. били забравени.

Ключова тема на срещата ще бъде изтегленият наскоро заем, стана ясно от думите на Първанов. Според него би трябвало финансовият министър да даде публичен отговор за това колко са изгодни първите операции, които провокираха АБВ да излезе с отворено писмо.

Първанов уточни, че критичните му коментари не са  претенция за участие във властта, за министерски постове. Той отхвърли възможността вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да остане на поста си, в случай, че АБВ излезе от рамките на коалицията. Самият Калфин многократно е подчертавал, че е там като представител на АБВ, а не в лично качество, напомни Първанов. "Ако се получи разрив в коалицията, той няма да бъде министър", заяви лидерът на АБВ и допълни, че така е честно и почтено.

В срещата между ГЕРБ и АБВ няма да участват другите коалиционни партньори. На въпросът знаят ли Реформаторите, Първанов отговори с въпрос: "Ние да не би да сме получавали информация за техните срещи с ГЕРБ?".