„Мирослав Найденов сам е поискал да му бъде осигурена физическа охрана", обяви по време на брифинг говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Тя добави, че бившият земеделски министър е разпитан малко след участието си в днешния сутрешния блок на бТВ и пред наблюдаващия прокурор освен, че е потвърдил казаното, е добавил и нови обстоятелства, които към момента не могат да бъдат съобщени.

Той е настоял да му бъде осигурена охрана, тъй като от така събраните доказателствата по делото има основания да му бъде назначена такава, защото е възможно да възникне или вече да е възникнала, опасност за здравето и живота на Мирослав Найденов, обясни още Арнаудова.
Тя отказа на този етап да коментира подробности относно показанията му, както и дали е посочил други лица, които да потвърдят казаното от него по-рано.

Арнаудова обясни присъствието на Найденов в Съдебната палата малко след 13ч. с факта, че той е изчаквал да дойдат охранителите му.
Разбра се, че Найденов е разпитан в Софийска градска прокуратура, която е в сградата на Съдебната палата, докато десетките медии - изпратени за „зелен хайвер", го чакаха пред спецпрокуратурата - на километри от СГП.

Арнаудова запази мълчание и по въпроса „защо Найденов, след като е знаел всички тези нарушения, е мълчал 3 години и половина?".

Тя уточни, че всички обстоятелства по това досъдебно производство ще бъдат проверени и по преценка на наблюдаващия прокурор, ако се налага, могат да бъдат разпитани и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов.
„В това обаче няма нищо странно", отсече говорителя на СГП.

Арнаудова категорично отрече за евентуални договорки между Найденов и прокуратурата. Тя обясни, че срещу ексминистъра има досъдебно производство, по което той е обвиняем и това, че е станал свидетел на обвинението по друго дело, не дава основания да се опрости, намали или смекчи отговорността му по първото производство.